2 червня
Завантажити ще

Золото на п'ятьох Олімпіадах поспіль. Чемпіонка з Нідердандів поставила унікальний рекорд у Пекіні

Золото на п'ятьох Олімпіадах поспіль. Чемпіонка з Нідердандів поставила унікальний рекорд у Пекіні
Фото: Jladage\commons.wikimedia.org

Чемпіонкою Олімпіади в Пекіні-2022 з ковзанярського спорту стала нідерландка Ірен Вюст. Вона, окрім перемоги на "полторушці" – дистанції 1500 метрів – оновила 7 лютого олімпійський рекорд, який тримався з 2014 року. Його встановила також нідерландка Йорін тер Морс.

Медалі в заїзді на 1500 м, крім Вюст (1:53,28), виграли: "срібло" - Міхо Такагі (Японія) - 1:53,72, "бронза" - Антуанетте де Йонг (Нідерланди) - 1:54, 82.

Але головне це не. Ірен Вюст, здобувши золото на Олімпіаді в Пекіні, став першою в історії спортсменкою, нагородженою п'ятьма індивідуальними золотими медалями на різних Олімпійських іграх, повідомляє " Суспільне ". Перед цим вона видобувала золото на Олімпійських іграх у Пхенчхані 2018 року, Сочі 2014 року, Ванкувері 2010 року та Турині 2006 року.

Раніше подібного ніхто не добивався ні в якому виді спорту – ні на зимових, ні на літніх іграх, ні серед жінок, ні серед чоловіків.

Загалом Вюст має вже 12 різних медалей, отриманих в ході Олімпіади, включаючи одне золото в командному забігу. Завдяки цьому досягненню шестиразова олімпійська чемпіонка Вюст також стала найтитулованішою спортсменкою Нідерландів за історію участі її країни в Олімпійських іграх. 7 лютого відбувся перший виступ В'юст на цій Олімпіаді, тому кількість її нагород може ще збільшитися. А поки що її олімпійська колекція налічує тепер 6 золотих, 5 срібних та 1 бронзову медалі.

Більше нагород на Білих Олімпіадах здобули лише великі норвежці: лижниця Маріт Бьєрген (8 золотих, 4 срібних, 3 бронзові) та біатлоніст Оле-Ейнар Б'єрндален (8-4-1). 12 медалей у їхнього співвітчизника Бьорна Делі, теж великого, але за кількістю золота (8 золотих, 4 срібних) він випереджає Вюрст.

Для Валентини Семеренко Олімпіада в Пекіні теж стала п'ятою в кар'єрі, але, на жаль, ветеран збірної України з біатлону на п'єдестал не піднімався і вже вирушив додому.